Καρδιολογικό Εργαστήριο

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Είναι η παλαιότερη εξέταση της καρδιάς. Είναι ανώδυνη και ταχεία καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στα άκρα και στο θώρακα. Είναι σημαντική για την αρχική διάγνωση οξέων παθήσεων (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, οξεία περικαρδίτιδα κλπ) και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, αρρυθμία). Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν σοβαρές παθήσεις, που σχετίζονται ακόμη και με αιφνίδιο θάνατο, η διάγνωση των οποίων γίνεται με το ΗΚΓ (WPW, σ. Brugada, Long QT σύνδρομο κα). Οι πληροφορίες αυτές δεν παρέχονται από άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα) και γι αυτό είναι λάθος να πιστεύετε ότι « δε χρειάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα αφού θα κάνω υπερηχογράφημα».

Υπερηχοκαρδιογράφημα (Triplex Καρδιάς)

Η εξέταση αυτή στηρίζεται σε μια συσκευή που έχει τη δυνατότητα εκπομπής υπερήχων που ανακλώνται πάνω στους καρδιακούς ιστούς (σε διαφορετικό βαθμό) και συλλέγονται από την ίδια συσκευή δίνοντας πληροφορίες για τη δομή της καρδιάς. Είναι ανώδυνη, ακίνδυνη (δεν χρησιμοποιείται βλαπτική ακτινοβολία) και διαρκεί 20-25 λεπτά.

Είναι εξέταση εκλογής για τον έλεγχο των καρδιακών φυσημάτων που συχνά θεωρούνται από μόνα τους ως «καρδιακή πάθηση» αλλά είναι απλά ένα εύρημα κατά την ακρόαση της καρδιάς και συχνά δεν αφορά καρδιακή πάθηση αλλά αυξημένη ροή αίματος

Stress Test

Stress Test

24ωρη Καταγραφή Αρτηριακής Πίεσης και Ρυθμού (Holter)

Με ειδικές συσκευές μικρού μεγέθους (όσο ένα μικρό κασετόφωνο) και μέσω ηλεκτροδίων (Holter ρυθμού) ή μέσω περιχει-ρίδας (Holter πίεσης) παρακολουθείται και κατάγράφεται το καρδιογράφημα και η πίεση αντίστοιχα για 24 ώρες. Είναι χρήσιμες για έλεγχο αρρυθμιών και για παρακολούθηση του αποτελέσματος της φαρμακευτικής αγωγής που έχει συσταθεί για αρρυθμίες ή για αρτηριακή υπέρταση.

Δοκιμασία Κόπωσης σε Κυλιόμενο Τάπητα

Ο εξεταζόμενος συνδέεται με ηλεκτρόδια για συνεχή λήψη καρδιογραφήματος και βαδίζει σε κυλιόμενο τάπητα με ταχύτητα και κλίση που αυξάνεται κάθε 3 λεπτά (στο σύνηθες πρωτόκολλο Bruce). Είναι εξέταση ανίχνευσης της στεφανιαίας νόσου (στένωση των αγγείων της καρδιάς) αλλά και χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης ασθενών με γνωστό ιστορικό εμφράγματος ή επέμβασης στην καρδιά. Επίσης χρησιμοποιείται στον έλεγχο διαφόρων αρρυθμιών και δίνει πληροφορίες για την απάντηση της αρτηριακής πίεσης στην άσκηση.

Η εξέταση γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού καρδιολόγου και δίνει σημαντικές και διαφορετικές πληροφορίες από τις προηγούμενες εξετάσεις. Το αποτέλεσμα της καθορίζει την απόφαση για περαιτέρω διερεύνηση με σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή στεφανιογραφία.

blue-cross-blue-shield euro-center-logo mondial-logo sos-international-logo tricare-logo

Γρήγορη επικοινωνία

Μ. Μπότσαρη 76-78
73136, Χανιά
τηλ: 28210 70800, fax: 28210 91140
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

espalogoΗ επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»
«Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»